Jdi na obsah Jdi na menu
 


O ruských karaimech (1911)

 

V nedávné době byly oficiální karaimské kruhy znovu kontaktovány tzv. Ruskými karaimi - Subotniky.
  
Jedná se o poměrně velkou skupinu sektářů ruského původu, kteří žijí v Dagestánu (kolem 30 tisíc lidí) a v okolí Baku, kde obývají čtyři velké vesnice.
  
Subotnici žijící v okolí Baku tvrdí, že jejich komunita byla registrována pod názvem Ruští karaimové na základě provizorních pravidel o spolcích a komunitách.
  
Subotnici se opakovaně pokoušeli dojednat přidružení ke karaimské komunitě, ale bezúspěšně, neboť proti tomuto přidružení rázně protestovali představitelé státní (pravoslavné) církve.
  
Také karaimové se z výše uvedeného důvodu vyhýbali oficiálním kontaktům se Subotniky.
  
V současné době se ruští karaimové, po dosažení své registrace a po svém uznání vládou, opět pokouší připojit ke karaimské komunitě.
  
To je důvodem, proč chacham S. M. Pampulov během svého pobytu v Petrohradě ověřoval možnost přidružení na oficiálních místech.
  
Ukázalo se, že oficiální místa nahlížejí na  Subotniki jako na dočasně odpadlé od státní (pravoslavné) církve.
  
Proto se chacham i nadále vyhýbá přímým jednáním se sektáři, a zastává názor, že by se měli v této záležitosti obrátit přímo na příslušné ministerstvo.
  
Pokud ústřední vláda Subotnikům přidružení ke karaimské komunitě povolí, nebude mít duchovní rada v čele s chachamem proti přidružení žádné námitky.